Zilveruitjes, een typisch Nederlands product, zijn kleine uitjes die in azijn zijn ingelegd. De naam zilverui komt van de glazige vorm en de zilveren gloed van het uitje, dit krijgt hij van de azijn waarmee de zilveruitjes ingemaakt worden. Zilveruitjes worden vaak gebruikt als garnituur, ook zijn ze lekker in salades, soepen en stoofschotels.
Zilveruitjes zijn niet alleen lekker, maar ook gezond! Ze bevatten veel vitamines en zijn rijk aan anti-oxidanten. Onze zilveruitjes worden opgelegd in de perfecte combinatie van azijn en kruiden om een lekker fris smaakje te bekomen, met de juiste zoutige smaak. Perfect als garnituur of als aperitiefhapje met een lekker stukje kaas.
1 | Breng het water en de suiker aan de kook. Roer niet, wacht tot de suiker gesmolten is. Laat het niet karamelliseren! |
---|---|
2 | Breng de azijn aan de kook met de suiker, kruiden en specerijen. Laat 10 minuten op een zacht vuur pruttelen. |
3 | Voeg de gepelde uitjes toe en laat 5 minuten mee inkoken. |
4 | Zet gesteriliseerde glazen bokalen op een vochtige theedoek. |
5 | Verdeel de uitjes over de bokalen. Giet het kookvocht over de uitjes. Sluit de potten meteen af en laat afkoelen. Laat de potten 3 tot 4 weken rusten op een koele, donkere plaats. |
Ongeopend zijn de uitjes ongeveer 3 maanden houdbaar. Als je de pot met zilveruitjes eenmaal hebt open gemaakt bewaar je de zilveruitjes in de koelkast waar zij zeker nog enkele weken houdbaar blijven.