De moestuin van: wzc Lindelo (april 2021)

moestuin lindelo april 2021

Enkele vierkante meters plaats op een balkon of je terras, een klein stukje grond van je tuin, dit is al meer dan voldoende om zelf je eigen groenten te kweken. In woonzorgcentrum Lindelo was er nog een klein stukje grond dat onbewerkt bleef en dus de ideale plaats om groenten op te telen. Het idee ontstond al in 2020 in volle corona crisis, we zouden het kleine stukje grond kunnen bewerken, enkele moestuinbakken op maken en samen met de bewoners heerlijke groenten in de moestuin telen. De oogst van het moestuintje kunnen de bewoners van het wzc zelf consumeren tijdens één van de kookworkshops.

Het (moestuin) plan

Begin april 2021 gingen we dus van start in woonzorgcentrum Lindelo, we spitten het stukje grond om, maakten 5 moestuinbakken van 1 meter breed en 2,5 meter lang en 1 van 30 cm x 2m. Over welke materialen we zouden gebruiken tussen de moestuinbakken hebben we lang getwijfeld. We wilden het liefst natuurlijke materialen. Zo mocht het materiaal niet te grof zijn zodat de bewoners die komen genieten of helpen niet kunnen struikelen over te grote stukken schors en moest het onderhoud vriendelijk zijn. Uiteindelijk kozen we hier voor fijne houtsnippers welke we in een dikke laag tussen de bakken en bestaande planten strooiden.

Welke groente we zouden zaaien was al vrij snel duidelijk. Vergeten groente en groente voor de “boerenkost” zoals erwten, bonen, prei, wortelen, tomaten, uien, … . We zouden Moms & Dads Garden niet zijn als we de bewoners niet lieten kennis maken met nieuwe variëteiten van groenterassen en met enkele nieuwe hippe groente en teeltwijzen. Naast onze traditionele moestuinbakken gaan we ook enkele groenten in potten kweken, de zogenaamde snoepgroenten.

Onze eerste groenteplantjes

Het moestuin seizoen begint natuurlijk veel vroeger dan april. In februari zaaiden we zo al enkele tomaten voor en startte we in maart al met het voorzaaien van de winterprei en salade. Van zodra de moestuinbakken af waren zijn we onmiddellijk gestart met het zaaien van de peultjes, doperwten en radijzen tevens hebben we nog enkel- en doordragende aardbeien gepland.

Met veel liefde van de bewoners en Moms & Dads Garden zullen al de gezaaide groenten goed groeien en kunnen we snel genieten van het mooie uitzicht en de heerlijke groenten.

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Ontvang onze nieuwsbrief met de nieuwste recepten en leuke moestuintips.

Meest gelezen berichten

blog
Beheerder

Van zaaien tot oogsten: knoflook

Knoflook (Allium sativum) is al eeuwenlang een waardevol bolgewas dat wereldwijd wordt gewaardeerd vanwege zijn onderscheidende smaak, aromatische eigenschappen en veelzijdige toepassingen in de keuken.

Lees Meer »