Hoe maak je een vierkante moestuinbak?

vierkante moestuin

Heb jij een kleine of geen tuin of weinig tijd, maar wil je wel graag je eigen groenten en kruiden kweken? Eén vierkante meter, meer heb je niet nodig om je eigen groenten te kweken. Maar wist je dat veel vierkante meterbakken geen vierkante meter, maar 120 op 120 centimeter meten? Dat is immers de ideale maat om van alle zijden overal even goed aan te kunnen – niet toevallig zijn de bedjes in een moestuin ook 120 centimeter breed.

  1. Maak of koop een bak uit duurzaam hout. Schroef met rvs-schroeven vier latten van 120 x 20 cm met stalen hoekstukken aan elkaar. Uiteraard kan je de afmetingen aanpassen aan de ruimte die je hebt en jouw persoonlijke wensen. Ben je van plan om ook wortelen of pastinaak te zaaien maak dan de bak 40 cm hoog.
  2. Leg op de bodem een worteldoek tegen het onkruid. Het best niet je het doek vast in de vierkante moestuinbak, zo weet je zeker dat al de grond in de moestuinbak blijft, en er geen grond uitvalt.
  3. Groenten groeien het beste in voedzame, vochtige en luchtige grond. Het best maak je een mengsel van potgrond en bodemverbeteraar voor moestuin. Zo krijg je een kruimelige bodem die rijk is aan organische stof, dus een ideale bodem voor je groentjes. Voor een vierkante moestuinbak van 20 cm hoog gebruik je anderhalve zak bodemverbeteraar van 70 l en anderhalve zak potgrond voor universeel gebruik, ook van 70 l. Voor een vierkante moestuinbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l. Met dat mengsel vul je de vierkante moestuinbak tot circa 5 centimeter van de rand. Bedek de bovenste laag met zaai- en stek grond. Door de fijne structuur slaan de zaden beter aan.
  4. Besproei de aarde tot alles goed nat is. Je kan dit ook best doen tijdens het vullen.
  5. Deel de vierkante moestuinbak op in 16 vierkanten van 30 x 30 cm groot. Je moet er vooral op letten dat je eenvoudig aan alle vierkanten van jouw moestuinbak geraakt en dat de afzonderlijke vierkanten groot genoeg zijn zodat jouw planten voldoende ruimte hebben om te groeien.

Uiteraard vul je je vierkante moestuinbak met groenten. Je hebt de keuze tussen zaaien of planten. Buiten zaaien is vanaf april mogelijk, op voorwaarde dat het niet te nat of te koud is. Vorstgevoelige planten zoals tomaten zaai je het best binnen voor, om ze na half mei in de vierkante moestuinbak te planten. Ben je een beginnende moestuinier, overweeg dan zeker om zaailinten te gebruiken. Zo’n lint is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en bevat groentezaadjes die mooi verdeeld zitten. Het lint leg je gewoon in de grond. Start als beginnend moestuinier met makkelijke groenten als radijs, tuinkers, bonen, snijbiet, pluksla en knoflook. Ook geschikt voor een vierkante moestuinbak zijn rode biet, Parijse worteltjes, paksoi en peultjes

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Ontvang onze nieuwsbrief met de nieuwste recepten en leuke moestuintips.

Meest gelezen berichten

blog
Beheerder

Van zaaien tot oogsten: knoflook

Knoflook (Allium sativum) is al eeuwenlang een waardevol bolgewas dat wereldwijd wordt gewaardeerd vanwege zijn onderscheidende smaak, aromatische eigenschappen en veelzijdige toepassingen in de keuken.

Lees Meer »