Welke groente kweek je in een vierkante moestuin?

vierkante moestuinbak lente 2020

Je houdt van tuinieren maar je hebt nog nooit een moestuin gehad? Je hebt maar weinig tijd voor je moestuin? Je hebt alleen maar een terras of een balkon? Dan is een vierkante moestuin iets voor jou! Een vierkante moestuinbak lijkt klein, maar met een beetje puzzelen kan je over een heel seizoen verschillende groenten kweken. Een plekje in de zon, meer is er niet nodig om je eigen groenten en kruiden te kweken.

Hoe werkt dit nu?

Tuinieren is plannen. Je kunt niet zomaar zaden of planten in de grond stoppen en hopen dat ze goed zullen groeien. Dit geld ook zo voor het kweken van groenten in een vierkante moestuin. Hoeveel vakken je in je moestuinbak maakt, bepaal je zelf. Zorg er alleen voor dat elk vak niet kleiner is dan 30 op 30 centimeter, je groenten hebben uiteraard een beetje ademruimte nodig. Ben je van plan om ook kool gewassen te kweken kies dan voor vakken van 40 op 40 centimeter. Uiteraard kan je niet alle groenten kweken in een vierkante moestuin. Zo heeft een patisson of pompoen al snel 1 vierkante meter nodig en staat je moestuin al vol met 1 plant. Echter zijn er nog tal van andere lekkere groenten die wel geschikt zijn om in je mini moestuin te kweken.

Welke groenten wel?

Een lijst geven met alle groenten die je wel kan kweken in je vierkante moestuin zou oersaai en lang zijn. Toch willen we enkele gemakkelijke groenten mee geven die zeker het proberen waard zijn in je moestuin. We geven je ook het aantal groenten mee dat je kan kweken per vak. We gaan er hier wel van uit dat je vakken van 30 centimeter gebruikt.

Peulgewassen

Struikboon: verse boontjes uit eigen tuin zijn de aller lekkerste. Ze zijn vrij makkelijk te telen, nemen weinig ruimte in, en geven een grote opbrengst. Zet ze per 4 in een vak en je oogst een hele zomer lang.

Dop- & sluimerwten: je zaait deze vroeg in het jaar, en oogst rijkelijk vanaf mei. Je kiest best voor een middelhoog ras. De ideale groenten om als voorteelt te gebruiken van je vruchtgroenten. Zet ze per 6 á 9 achteraan in je moestuinbak bij het klimrek.

Bladgewassen

Sla: er zijn vele verschillende soorten sla en zijn allen zeer geschikt om te kweken in een vierkante moestuin. Je zet de sla vooraan in je moestuinbak zodat deze genoeg licht krijgt. Je kan 2 kroppen sla planten per vak. Kies je voor een mini kropsla kan je zelf tot 4 plantjes per vak.

Snijbiet: één van de gemakkelijkste groenten die je als beginnende moestuinier kan kweken. Snijbiet kiemt gemakkelijk, groeit snel, heeft weinig tot geen last van slakken of ziekten. De planten worden groot en je kan een heel seizoen lang blad oogsten. Zet snijbiet per 4 in een vak en breng zo ook wat kleur in je moestuin.

Spinazie: is de ideale groente voor de beginnende, ongeduldige moestuinierder! Het is een snelgroeiend gewas dat je al binnen 4 tot 6 weken kan oogsten. Zaai tot 9 planten in de vroege lente of herfst.

Koolgewassen

Radijs: is ontzettend makkelijk om in een vierkante moestuin te laten groeien. Je zaait vanaf maart en april, om gemiddeld 6 weken later al te oogsten. Radijsjes groeien vrij oppervlakkig waardoor ze niet veel grond nodig hebben om optimaal te groeien. Dun uit tot je16 plantjes overhoud per vak

Palmkool: is een tweejarige kool, het eerste jaar kunnen we de bladeren oogsten, het tweede jaar gaat de kool bloeien met eetbare bloemen. Het is een gemakkelijk te telen koolsoort, die zowat op alle grondsoorten groeit. Hij houdt van een plaatsje in de zon of halfschaduw. Je kweekt de palmkool vooral voor het blad. Zaai in de vroege herfst en oogst de bladeren wanneer er vorst over heen is gegaan. Dit maakt de palmkool lekker zoet. Je kan tot 1 plant per vak planten maar oogst meermaals.

Raap: net zoals de bieten horen er in elke moestuin ook wel enkele rapen. Heerlijk bij een frisse salade of als smaakmaker in de soep. Je kan tot 9 planten per vak planten.

Wortelgewassen

Wortelen: Wortelen kweken in een vierkante moestuin is helemaal niet moeilijk je hebt enkel veel geduld nodig. Het kweken van wortelen duurt ongeveer 3 à 4 maanden. De wortelen worden een 15 tot 20 centimeter lang en zullen tot de bodem van je bak groeien waarna ze dikker zullen worden. Wil je sneller kunnen oogsten neem dan de ‘Parijse Markt’. Je kan gerust tot 16 wortelen per vak kweken.

Bieten: zaai je nu de rode of gele bieten? Ze horen uiteraard thuis in iedere moestuin. Heerlijk rauw in een salade of verwerkt in een soep. wist je dat je van een biet zelfs het blad kan eten in een zomerse salade? Zaai per 9 in een vak op een zonnige plaats.

Vruchtgewassen

Tomaat: heb je nu een grote moestuin of net een kleine vierkante bak. Tomaten moet je toch zeker een keer geplant hebben in je eigen moestuin. De smaak van een vers geplukte tomaat is met niets te beschrijven. Het is wel niet de gemakkelijkste groente in je moestuin, maar zeker het proberen waard. Pant 1 plant per vak aan het klimrek.

Komkommer: is een onmisbare groente voor in uw moestuin en zonder komkommer is uw groentetuin niet compleet! Komkommers uit eigen tuin hebben een betere smaak dan de groenten uit de winkel. Plant 1 plant per vak. Ga je voor de snack-komkommer kan je tot 2 à 3 planten per vak gaan.

Wisselteelt

Of je nu net start of je bent al een doorwinterde moestuinier. We hebben allemaal al wel van wisselteelt gehoord. Het gebruik van wisselteelt in een vierkante moestuin is hier minder van toepassing. Omdat je groenten van verschillende gewas groepen door elkaar kweekt ga je minder last hebben van vervelende ziektes of plagen. Plant je na het oogsten ook nog eens een groenten uit een ander gewas groep op de vrij gekomen plaats ben je verzekerd van een goed moestuin seizoen.

Tip!

Experimenteer met verschillende groenten in je vierkante moestuinbak. Zo kan je ook gerust eens enkele uien planten of een andere koolsoort proberen. Ga ook gerust eens voor de mini versie van de groenten. Je kan er meer van kweken op dezelfde plaats en ze zijn even lekker. Kweek ook enkele groenten in een grote pot. Zo kan je bijvoorbeeld snack- tomaatjes & paprika’s gerust in een grote pot kweken. Een peperplantje staat ook niet mis op je terrastafel. Met groenten in een pot kan je alle kanten uit. Zorg er alleen voor dat de wortels voldoende plaats hebben om te ontwikkelen. Je kan op elk moment in het seizoen starten met je moestuin. Je moet niet wachten tot februari of maart, start je in het midden van het seizoen zaai je enkel de groeten aan die op dat moment het beste passen. Wil je liever niet te lang wachten met het oogsten kan je ook altijd nog enkele plantjes kopen, deze hebben al een mooie voorsprong.

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Ontvang onze nieuwsbrief met de nieuwste recepten en leuke moestuintips.

Meest gelezen berichten

blog
Beheerder

Van zaaien tot oogsten: knoflook

Knoflook (Allium sativum) is al eeuwenlang een waardevol bolgewas dat wereldwijd wordt gewaardeerd vanwege zijn onderscheidende smaak, aromatische eigenschappen en veelzijdige toepassingen in de keuken.

Lees Meer »
ingekuild witloof
blog
Beheerder

Van zaaien tot oogsten: witloof

Witloof is een typisch Belgisch product, een bladgroente die gekweekt wordt als een wortelgewas en één van de meest voldoening gevende teelten in de moestuin.

Lees Meer »