Potten en flessen steriliseren: zo doe je dat

gesteriliseerde flessen en bokalen

Lege potten en flesjes bewaren. Het is een verslavend iets geworden. Om je oogst in potten en flessen te bewaren heb je veel lege potjes en flesjes nodig. Met name de echte weckpotten vind ik prachtig. Maar deze zijn ook wel een beetje prijzig. Je kan ook gemakkelijk bestaande potten of flessen recycleren.

Om jam, gelei, chutney en andere conserven goed te kunnen bewaren, heb je schone potten nodig. Voordat je jam- en weckpotten kan gebruiken moet je ze eerst steriliseren.

Wat is steriliseren eigenlijk?

Door flessen of potten te steriliseren dood je in relatief korte tijd alle aanwezige micro-organismen zoals bacteriën. Door verhitting worden de bacteriën uitgeschakeld en onschadelijk gemaakt. Er zijn verschillende manieren om potten te steriliseren.

Koken
 1. Controleer of de potten, deksels en rubberen ringen heel zijn. Potten met barsten en/of beschadigingen zijn onbruikbaar. Rubberen ringen en deksels die scheurtjes of roest op de coating bevatten kan je niet meer gebruiken.
 2. Potten, deksels en rubbers goed afwassen in heet water met wat soda, spoel goed na en laat ze omgekeerd uitlekken op een schone keukenhanddoek.
 3. Kook de potten rechtop gedurende 15 minuten in een grote schone pot. Gebruik eventueel een glastang om ze te uit het water te halen.
 4. Zet de potten omgekeerd op een schone theedoek om af te laten drogen.
 5. Vul de potten bij voorkeur wanneer ze nog warm zijn.
In de oven
 1. Controleer of de potten, deksels en rubberen ringen heel zijn. Potten met barsten en/of beschadigingen zijn onbruikbaar. Rubberen ringen en deksels die scheurtjes bevatten kan je niet meer gebruiken.
 2. Potten, deksels en rubbers goed afwassen in heet water met wat soda, spoel goed na en laat ze omgekeerd uitlekken op een schone keukenhanddoek.
 3. Zet de potten (met de opening naar boven) en deksels gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 150 °C.
 4. Laat de potten in de oven staan om te laten afkoelen. Houd de deur van de oven hierbij ook zoveel mogelijk gesloten.
 5. Leg de rubbers van de weckpotten vlak voor het vullen van de potten in een diep bord en overgiet deze met kokend water. De rubber wordt schoon en zacht.
 6. Vul de potten bij voorkeur wanneer ze nog warm zijn.
In de vaatwasser
 1. Controleer of de potten, deksels en rubberen ringen heel zijn. Potten met barsten en/of beschadigingen zijn onbruikbaar. Rubberen ringen en deksels die scheurtjes bevatten kan je niet meer gebruiken.
 2. Zet de potten in de vaatwasser (zonder andere afwas) en zet op het heetste programma. Gebruik alleen afwasmiddel als de flessen en potten vuil zijn.
 3. Deze methode is vooral makkelijk als je veel potten of flessen ineens moet steriliseren.
 4. Vul de bokalen bij voorkeur als ze nog warm zijn.
Tip!

Glas kan niet goed tegen grote, plotselinge temperatuurwisselingen: van koude naar ineens heel warm of omgekeerd. Plaats daarom glazen potten niet op een koude ondergrond, zoals een koud aanrecht. Gebruik liever een houten snijplank of een natte, warme theedoek als ondergrond. Op die manier is de kans klein dat potten springen.

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Ontvang onze nieuwsbrief met de nieuwste recepten en leuke moestuintips.

Meest gelezen berichten

ingekuild witloof
blog
Beheerder

Van zaaien tot oogsten: witloof

Witloof is een typisch Belgisch product, een bladgroente die gekweekt wordt als een wortelgewas en één van de meest voldoening gevende teelten in de moestuin.

Lees Meer »